De FIA speelt een spelletje

F1 2009 - Rd 2 Malaysian GP - Grid GirlsHet ene na het andere team zegt volgend jaar niet meer mee te doen als de regels van de FIA doorgaan. Natuurlijk moet je die dreigementen serieus nemen, maar het zou voorbarig zijn er al te snel consequenties aan te verbinden. Want het zou heel goed kunnen dat de FIA gewoon een spelletje speelt met de teams.

De FIA wil dat het er volgend seizoen goedkoper aan toegaat in de Formule 1. Een budgetplafond lijkt de autosportbond daarom een goed plan. Maar er zijn nogal wat teams die dat liever niet hebben.

Wat doet de FIA om toch haar zin te krijgen? Het stelt eerst regels voor waar jan en allemaal boos over wordt. Team na team doet een verklaring de deur uit dat dit zo écht niet kan. Vervolgens gaat de FIA met de teams om de tafel zitten om ‘het probleem’ op te lossen. De teams willen natuurlijk koste wat kost die nare regels veranderen en zullen daarom sneller akkoord gaan met een afgezwakt voorstel: bijvoorbeeld een verplicht budgetplafond, maar dan van 80 of 100 miljoen pond.

Grote kans dat de teams dan wel akkoord gaan. En de FIA krijgt haar zin. Want er is een budgetplafond, al is het plafond wat hoger dan eerst ingezet.

Het is eigenlijk net als onderhandelen op een markt. Je zet als verkoper hoog in, lokt daardoor verontwaardiging uit, en komt uiteindelijk tot een nog steeds mooi prijsje.

Lees ook:Deadlinedag: Wie schrijft zich in voor F1?
Lees ook:Crisiberaad gaat verder
Lees ook:In 2010 wel ‘medailles’ in F1
Lees ook:F1-teams pakken strijdbijl
Lees ook:Alle F1-teams blijven in F1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.