Categorie: "Wistjedatjes"

Vijftien jaar zonder Senna

SENNA/FORMEL 1: TESTFAHRTEN 1994Gisteren was het precies vijftien jaar geleden dat Ayrton Senna tijdens de Grand Prix van San Marino op Imola dodelijk verongelukte. Senna reed toen tien jaar in de Formule 1 en had driemaal de wereldtitel gewonnen, alledrie bij McLaren. Zijn eerste overwinning boekte hij in Portugal, in 1985. Senna wordt door velen beschouwd als één van de beste, zo niet de beste coureur aller tijden. In mei begint Working Title Films aan een documentaire over zijn leven en carrière.

Vettels auto heet Kate

F1 Grand Prix of China - Race

Sebastian Vettel heeft een leuke gewoonte. Hij geeft de bolides waar hij in rijdt namen. ,,Mijn originele auto heette Kate”, vertelde hij in China. ,,Maar die werd vermorzeld in de openingsrace in Australië. Daarom hebben we deze nieuwe ‘Kate’s Dirty Sister’ genoemd, want deze is agressiever en sneller.”

Het is maar dat je het weet.

Tip: Schitterende samenvatting F1 2008

De officiële Formule 1-website maakt van iedere Grand Prix altijd een fijne samenvatting, in een spectaculair filmpje van enkele minuten. Zo zijn er van alle races van 2008 filmpjes te zien op de website. Nu is echter ook een samenvatting van heel seizoen 2008 online gezet. Zeker de moeite waard. Klik hier.

Wistjedatje: Het salaris van Kubica

De Poolse krant Super Express heeft een boekje opengedaan over de salarissen van Poolse sporters. Wat blijkt: Robert Kubica verdient het meeste. Zijn inkomsten wordt geschat op 2,9 miljoen euro. Daarmee valt Mark Webber toch een beetje door de mand. Die liet deze week weten dat hij ruim 4 miljoen euro verdient en dat dat wel gemiddeld is onder de coureurs. Jaja, hij wil toch niet beweren dat Kubica een ondergemiddelde verdiener is?

Wistjedatje: Suzuka bijna weer geopend

F1 Grand Prix of Japan

De renovatie van Suzuka, het door coureurs veelgeprezen circuit in Japan, loopt op rolletjes. Daarom kan de baan op 12 april weer geopend worden. Dat zal gebeuren met een feestelijke ´Kick-Off Party’. Later dat jaar, in oktober, mag het circuit de Japanse Grand Prix huisvesten. De laatste keer dat die plaatsvond op Suzuka was in 2006. Toen won Fernando Alonso nadat Michael Schumacher met een motorprobleem (voor het eerst in een jaar of zes) uitgevallen was en daarmee ook zijn kansen op een achtste titel had verspeeld.

Wistjedatje: Het tweede leven van Ralf Schumacher

DTM German Touring Car Championship

Ralf Schumacher verliet aan het einde van seizoen 2007 Toyota en daarmee de Formule 1. Dat vertrek was niet glorieus. De knorrige Duitser had niet weten te imponeren bij het Japanse team en was dus niet meer gewenst. Maar sinds 2008 kan Schumacher weer lachen. Hij debuteerde in de DTM en hoewel dat nog niet met grote successen gepaard ging, mag hij dit seizoen in een gloednieuwe Mercedes stappen.

Wistjedatje: Webber traint bij -130

Onderdeel van Mark Webbers trainingsprogramma om weer fit te worden na zijn gebroken been, is een paar minuten de ijskast in. Letterlijk. Hoe dat gaat? ,,Je gaat van een kamer met normale temperatuur naar een kamer waar het 30 seconden lang -50 graden is. Daarna wordt die kamer voor een minuut of drie afgekoeld tot -130.” Echt heel gezond, voegt de Australiër eraantoe.

Wistjedatje: De afvalrace van Alonso

F1 Winter Testing in Portugal

Formule 1-auto’s moeten voldoen aan een minimumgewicht. De teams bouwen daarom een zo licht mogelijke auto en gebruiken het resterende gewicht dat ze mogen inzetten op plekken waar ze denken dat het tijdwinst oplevert. Daarbij is het dus van belang dat de coureur niet te veel weegt: dat zou kilo’s kosten die anders op een nuttige manier ingezet hadden kunnen worden. Het gevolg: Alonso heeft deze winter als een beest getraind om kilo’s te verliezen. Met succes.

Wistjedatje: Kubica populairste sportman Polen

In een lijst van Poolse sportmannen van 2008, opgesteld door de staatstelevisiezender TVP en de krant Przeglad Sportowy, staat Robert Kubica bovenaan. Hij kreeg bijna 130.000 stemmen, een kleine 10.000 meer dan nummer twee Leszek Blanik, een turner. Derde werd atleet Tomasz Majewski.